Bästa E-sport betting

e sportOm du är nybörjare och vill komma igång med betting på E-sport, med siktet inställt mot långsiktig vinst, så är det bästa tillvägagångssättet att fokusera på grunderna. Allt annat riskerar att leda till förvirring. Det finns inga skäl till att göra saker mer komplicerade än vad de behöver vara, så det är definitivt en god idé att långsamt men säkert skaffa sig erfarenhet innan man börjar med de komplicerade grejorna. Det enda som spelar roll till en början är att få koll på grunderna och anlägga bra rutiner.

Den här guiden är därför till för dig som vill börja med betting på E-sport. Vi förutsätter att du har koll på de mest basala delarna vad gäller betting, exempelvis att du har grundläggande kunskaper när det handlar om odds. Vi antar utöver det att du vet hur registrerar dig på och hittar en bra bettingsajt som har odds på E-sport i utbudet (det finns mängder att välja mellan: Bet365, Bethard, Unibet m.fl.). Om inte så har vi andra guider som kan hjälpa dig skilja mellan bra och mindre bra spelsajter. Med de bitarna på plats är vägen till återkommande vinster öppen!

 

Att komma igång med betting på e-sport

När du börjar med betting på E-sport är det bra att ställa upp specifika målsättningar. Vi rekommenderar att de till en början inte är strikt finansiella, målet bör istället vara att ackumulera kunskaper om betting i allmänhet och om de spel som finns att tillgå, och vilka villkor som gäller för vart och ett av dem. Tänkbara mål skulle till exempel kunna vara att lära sig så mycket som möjligt om ett visst spel varje månad och att se ett visst antal timmar av turneringsspel varje vecka. Gärna kombinerat med mindre satsningar, på så sätt bygger du bitvis upp både konkreta kunskaper om spelen och en instinkt för hur bettingen fungerar. Ibland är det inte fel att ha den enkla målsättningen att det ska vara roligt.

 

The basics: e-sport att börja betta på

E-sport är ett stort och omfattande ämnesområde och det kan vara svårt att veta vart man ska börja. Här följer därför en kortare genomgång av vilka spelgenrer E-sporten kretsar kring, tre av de spel som kan fungera som vettiga ingångar samt några av de största turneringarna som återkommer årligen. Låt oss först kolla på olika spelgenrer:

 

Betting på Multiplayer Online Battle Arena (MOBA)

Primärt strategiska spel, men ofta med inslag av action. De flesta av dem är lagspel där varje spelare kontrollerar en karaktär i laget. Målsättningen är oftast att döda motståndarlaget, alternativt förstöra deras bas.

 

Betting på First Person Shooter (FPS)

Spelserier som Call of Duty, Counter-Strike, Halo, Doom och Wolfenstein är alla exempel på spel i genren FPS, det är också några av de senaste 15-20 årens mest populära spelserier. De spelas alltså i förstapersonsperspektiv där spelaren antar rollen av en karaktär, oftast med inslag av olika vapen och med målsättningen att dels uppnå ett eget mål, men också att hindra motståndarna från att nå deras. Spelas oftast i lag.

 

Betting på Fightingspel

Till genren fightingspel hör till exempel Tekken och Streetfighter. Formatet är enkelt, spelarna kontrollerar varsin karaktär med målet att klå upp motståndaren. Till skillnad från de flesta spel som är populära inom E-sport spelas fightingspel oftast en mot en.

 

Betting på Real Time Strategy (RTS)

Strategispel i realtid involverar oftast en kombination av hushållning med naturtillgångar och strid. Det innebär dels att man vanligtvis måste bygga någon form av bas och försvara den, samtidigt som målsättningen i längden är att förstöra motståndarens bas. Inom E-sporten är Starcraft 2 tveklöst genrens mest populära representant.

 

E-sport spel att betta på 

E-sporten domineras av något dussintal spel, men det finns tre speltitlar som får den mesta uppmärksamheten. Om du inte har några förkunskaper är de därför bra spel att inleda din E-sport betting med.

 • Dota 2 - Ett spel i genren Multiplayer Online Battle Arena, förkortat MOBA. Ett mycket komplext spel med en brant inlärningskurva. Matcher spelas mellan två lag med fem spelare i varje. Vinner gör den som först förstör motståndarlagets bas.
 • Counter-Strike: Global Offensive (ofta förkortat CS:GO) - Ett av tidernas mest populära spel inom genren First Person Shooter. CS:GO spelas i förstapersonsperspektiv mellan två lag. Det ena laget spelar som terrorister och det andra som en antiterror-styrka. Terroristernas målsättning kan bestå i att aptera en bomb medan antiterror-styrkan ska stoppa dem.
 • League of Legends (ofta förkortat LoL) - Ett av de mest populära spelen någonsin alla kategorier. Premissen påminner i viss utsträckning om Dota 2: två lag med fem spelare i varje med målsättningen att förstöra motståndarlagets så kallade "Nexus". Varje spelare kontrollerar en krigare, från ett samlat utbud av över 130 stycken.

 

Stora turneringar och mästerskap att betta på

En E-sportare i toppklass kan idag ta hem många miljoner årligen i vinst- och sponsorpengar. Det kan de inte minst tacka ett rikt utbud av högprofilerade internationella turneringar och mästerskap. Det finns dussintals fler stora arrangörer och turneringar årligen, men de här tre fungerar som bra ingångar.

 • League of Legends World Championship - LoL är det mest populära spelet vilket gör det årliga världsmästerskapet för det spelet till en av de största tävlingarna inom E-sporten. Första mästerskapet anordnades under 2011 års Dreamhack i Sverige. Tävlingen har vuxit sedan dess. Nu fungerar den som en serie med ett flertal tävlingar årligen på olika platser runt jorden. Förra årets vinnare tog hem hela 2 miljoner dollar.
 • The International Dota 2 Championchips - Den största turneringen för Dota 2 arrangeras av spelets utvecklare Valve och har gått av stapeln varje år sedan 2011. 16 lag deltar och de får tävla om andelar av en av de största prispoolerna inom E-sporten.
 • ESL One CS:GO - ESL administrerar ligor för ett flertal olika spel (Overwatch, Mortal Kombat, Halo, Hearthstone, Rocket League och många fler), men den största är serien för Counter-Strike: Global Offensive. Vem som vinner avgörs över en serie som avgörs i en process som sträcker sig över 4-5 events årligen.

 

Bra att veta innan du börja betta på e-sport

I princip alla beslut som du behöver fatta i samband med att du ska satsa pengar på E-sport baseras på vad du vet om de lag och spelare som ska spela i den aktuella matchen. Ju mer du vet, desto högre chans har du att fatta rätt beslut, det är med andra ord precis som när det gäller betting på traditionell idrott. Det ligger därför i ditt intresse att lära känna lagen och spelarna så mycket som möjligt.

I jämförelse med traditionella sporter så är det faktiskt betydligt lättare att hålla koll på dagsformen hos olika lag och spelare. De flesta som sysslar med E-sport på hög nivå är aktiva i sociala medier och postar regelbundna uppdateringar om vad de sysslar med och hur de presterar i matcherna de spelar. Ibland händer det att de lägger upp videos på sig själva när de övar inför matcher. Att följa spelare på sociala medier kan därför vara en faktor som är helt avgörande för dina bettingresultat.

Motivation är också det en viktig faktor att ha i åtanke. Försök utröna mönster i gångna matchsresultat, en del lag verkar till exempel regelbundet prestera bättre mot vissa andra lag. När det gäller turneringar är det också mycket viktigt att titta på poängställningen i gruppspelen. Ofta kvalificerar sig lag till utslagsturneringen innan gruppen är färdigspelad, och lag i den situationen använder ofta återstående matcher till att experimentera med nya strategier. I de fallen får förstås motståndarlaget en edge som du med lite tur och slughet kan utnyttja.

 

Vart kan jag titta på och läsa om Esport?

E-sport är betydligt mer populärt än vad det var för bara några få år sedan. Numera kan man läsa resultat från de största turneringarna i de flesta av de stora dagstidningarnas sportbilagor. Samtidigt så är det fortfarande så att det kan vara svårt att hitta heltäckande bevakning även för en del av de största eventen. Om du är ute efter livesändningar av turneringar i olika E-sporter så är det främst Twitch.tv och HLTV.org som du ska kolla in. Sinsemellan livestreamar de kanalerna de största tävlingarna och turneringarna, och många av de mindre också. Den främsta källan till nyheter från E-sportvärlden i textform finns online och kallas för GosuGamers. Till sist finns det en hel del subreddits på Reddit som riktar in sig mot olika E-sporter. Många av med regelbundna poster från människor med stora detaljkunskaper om E-sport.

 

Sammanfattning av betting på e-sport

Förhoppningsvis har du i och med detta lite mer på fötterna vad gäller E-sport och betting. Kom ihåg att det mesta som gäller för betting på "traditionell" sport gäller också för betting på E-sport. Sunt förnuft, kunskaper och en gnutta tur är vad som gäller för alla typer av spel och med följande punkter i åtanke har du lagt en bra grund för din framtida betting.

 • Börja med ett enkelt fokus (lär dig om en sport, liga etc).
 • Håll koll på aktuella spelare (följ dem i sociala medier o.s.v.)
 • Var selektiv och objektiv i dina bedömningar
 • Studera utgången av tidigare matcher
 • Väg in dagsform och motivation
 • Ha tålamod!